FAQ1. Är Livsdokumentet säkert?

Säkerheten runt din information är det absolut viktigaste för oss på Livsdokumentet. Livsdokumentet är kopplat till ditt personnummer, du loggar in på tjänsten med Mobilt BankID och all data är krypterad och lagras säkert på servrar i Sverige. Vi värnar om din integritet och behandlar alla personuppgifter i enlighet med dataskyddslagstiftningen.


2. Vem kan se och läsa mina uppgifter i Livsdokumentet?

Säkerheten runt din information är det absolut viktigaste för oss på Livsdokumentet. Livsdokumentet är kopplat till ditt personnummer, du loggar in på tjänsten med Mobilt BankID och all data är krypterad och lagras säkert på servrar i Sverige. Vi värnar om din integritet och behandlar alla personuppgifter i enlighet med dataskyddslagstiftningen.


3. Hur väljer jag en kontaktperson?

Inloggad i tjänsten, i inställningar, kan du lägga till anhörig som kontaktperson. Du anger personens e-postadress, klickar på knappen ”Skicka”, varpå en inbjudan sänds med Livsdokumentet som avsändare. När kontaktpersonen godkänt inbjudan får du en bekräftelse på mail. Du kan när som helst ta bort eller lägga till en eller flera anhöriga som kontaktperson i inställningar.


4. Kan jag byta ut min kontaktperson?

Ja, inga problem. För att byta kontaktperson så klickar man in på fliken Inställningar, där kan du både radera och lägga till hur många du vill. Vi rekommenderar att ha fler kontaktpersoner om möjligt.


5. Kan mina kontaktpersoner se mina uppgifter?

Nej, ingen kan se dina uppgifter så länge som du lever. Vi har kopplat ihop vår tjänst med statens personadressregister (SPAR) och när SPAR registrerar dig som avliden öppnar vi upp för dina kontaktpersoner.


6. Hur får mina kontaktpersoner reda på att jag avlidit?

Livsdokumentet samkörs regelbundet med statens personadressregister (SPAR) och identifierar på sätt om du inte längre finns i livet. Behörig kontaktperson informeras automatiskt via e-post om att din digitala pärm finns tillgänglig. Din kontaktperson loggar in i sin egen profil med hjälp av BankID och väljer sedan ditt konto i menyfältet. Anhöriga som kontaktperson kan först då se och läsa dina uppgifter i PDF-format samt ladda ner dokument från ditt dokumentarkiv. Vi rekommenderar dig att välja fler än en anhörig som kontaktperson.


7. Hur vet jag att mitt Livsdokument verkligen når den jag anger som kontaktperson?

För att du ska vara säker på att din digitala pärm hamnar i rätta händer måste den eller de personer du valt klicka på ”acceptera inbjudan” i mottagen e-post, logga in i tjänsten, ange sitt personnummer och identifiera sig med BankID. Din kontaktperson sammankopplas på så sätt med din profil och har även själv möjlighet att tillgodogöra sig hela tjänsten helt kostnadsfritt.


8. Jag har inga anhöriga, kan jag utse er som kontaktperson?

Ja, det är inga problem. Vänligen kontakta oss på kontakt@livsdokumentet.se så hjälper vi dig vidare.


9. Hur länge finns mitt konto kvar efter att jag avlidit?

Ett år efter att du avlidit finns ditt Livsdokument tillgängligt för dina kontaktpersoner.


10. Hur avslutar jag mitt konto?

För att avsluta ditt konto behöver du logga in och sedan under Inställningar så kan du välja att radera ditt konto. Allt raderas då från vår server och inget blir tillgängligt för dina anhöriga. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig.


11. Kan jag logga in utan BankID?

Nej, tjänsten fungerar bara för personer som har ett svenskt personnummer sam Bank-ID, detta för att kunna säkerställa att vi öppnar upp vår tjänst för rätt person.


12. Varför måste jag välja en PIN-kod?

PIN-koden är bara för att vi ska vara säkra på att den person vi har släppt in i Livsdokumentet fortfarande är den person som sitter vid datorn, telefonen eller iPaden.


13. Jag har glömt min PIN-kod, hur gör jag nu?

Ingen fara, du loggar som alltid in med Bank ID och sedan under fliken Inställningar kan du nollställa din Pin-kod med Bank ID.


14. Finns det någon app att ladda ner?

Nej, tyvärr finns det ingen app i dagsläget. Vi rekommenderar tillsvidare att lägga till inloggningsportalen på sin enhets hemskärm, så Livsdokumentet enkelt finns tillgängligt. Behöver ni hjälp med detta är ni välkomna att höra av er.